WCOK 2024 – Kilpasarjan Power Ranking


Ripes Corner logo
Ripes Corner

Jaha, achso, krhm. Yskistä. Cok of the wee, jee jee jee!

Joidenkin lähteiden mukaan dilleille suunnattu ammattilaiskasti tekee paluun weecokkiin ja 12 tiimin kattaus on tuttuun talviturnaustapaan Dimandiagin govembi. Ripellä on ollut täysi työ ensinnäkin kukkua pakkasyöt PoWin ja MM-kyykän videoita katsellen ja toisekseen laadukkaita ailiviskejä maistellen.

Se mitä uluko maan turnauksista saa irti klippejä katsellen ei tietysti korvaa livenä imeytyvää näppituntumadataa, mutta Ripen messinkihäkkinen bingopallokone arponee mysteerirosterit paikoilleen tilasto_fakiiri_hommia varmemmin.

Eli ei muuta kuin WCOK-ennakkoa suoleen, y lä Ripe.

1)    Roope ja kapiset koirat (M31)

Triplamestaria on paha lähteä ykköspallilta pudottelemaan. World Cup of Kyykkä on tanssinut nyt yhden kandisukupolven ajan Roopen ja hänen legendaarisen entouragensa pillin tahtiin. PoWi-cupista kultamitalit kaulaansa noukkinut kvartetti on paukutellut turnaustilastot täyteen kärkipään noteerauksia ja pelikirja on vakioitu vuosien aikana priimakuntoon.

Iso-A käy avaamassa pelin, Roope pommittaa oikean laidan ja Marco vasemman. Jarno siivoaa. Jos kyykkiä jää, niin kapikoirien viimeistelyvoima jää toiseksi vain harvoille kokoonpanoille.

Tampereella Aritta pelannut anustappijengi putosi pronssipeliin ja PoWissakaan dominanssi ei ollut tyypillisen särötöntä. Vasureiden varianssi ja Marcon päivän kunto ratkaissevat että onko pelituloksissa vitosen (5) edessä plussa (+) vai miinus (-).

Ripe´s video tip

Marcon tyylinäyte riviheitosta

Ei se Soppanenkaan aina lakaise…

2)    Naamaripalmunäätä (NaPa)

Liigaleikin sikseen (?) jättänyt SuppoHauet kerää hajautetut voimansa kotipaikkakunnan turnauksen kunniaksi. Capitan Suppo on upgreidattu kahden kierroksen deluxe-tason Sorvaliin, ja tuore MM-kultamitalisti nostaa kokoonpanon mitalipotentiaalia aika lailla. Likaisen naarauksen myötä NaPa pongahtaa rankingin kärkipäähän.

TheNGY:ssä tällä kaudella tykkiään viritellyt Lämsä on ollut loistovireessä ja Donnikin on tilastojen mukaan käynyt näyttäytymässä OKL:n runkosarjan voittaneiden Kakkossaajien riveissä. Erosen kunto on Ripelle hieman, dare I say, arvoitus, mutta hallitsevan Euroopan mestarin luulisi syttyvän turnaushurmokseen viimeistään kuudennen evässämpylän kohdalla. Tuleeko joukkuepelin maailmanmestareiden jälleennäkemisestä synergiaetua? Kestääkö priima-Donnin ego kamppailun MVP-palkinnosta tamperelaisen kilpakosijan kanssa? Nähtäväksemme jää.

Ripe´s video tip

Nähdäänkö Donnilta vuoden 2022 klassikon uusinta?

Sorvali on ihan hyvä pelaamaan myös kesällä.

3)    Mafyken Opettajamme Tyrväältä (MOT)

Kolmospaikalta löytyy Tampereen pelleliigan kärkinelikko MOT. Videomateriaalin perusteella maan parasta kolmos-nelospaikan kyykkää pelanneet Rahko ja Mäkipää toimivat tiimin henkisinä ja pelillisinä johtajina, mutta Mähiksen ja Jessen bombaaminen on tänä talvena hiipinyt hiljakseen kohti eliittitasoa. PoWissa tiimin otteet vaihtelivat ja turnaus päättyi hiuksenhienosti loppusulamisen jälkeen hopealle. Tampereella laulukuoro kutsui jo puolivälierässä, mutta Oka jäi tappioista huolimatta alle -10:n. Ripe veikkaa, että vahvalla rutiinilla ja selkeällä pelikirjalla varustettu MOT pötkii pitkälle Oulun pimenevässä illassa. Ehkä jopa niin pitkälle, että Janne joutuu riisumaan kisalasit vasempaan kulmaan nähdäkseen.

MOT:n Akilleen kantapääksi (a.k.a. Juusoksen kyynärpääksi) muodostuukin peräpään turboparin osumaprosentti. Filminauhalta käsin nimittäin näyttää että äyh-maila ottaa joko kaiken tai ei mitään, ja sama koskee edeltä heittävää Janteroa.

Ripe´s video tip

Rahko ja Mäkipää tositoimissa.

4)    aitoa_menoa (AiM)

Mestariiiit! Kempeleen Konakeisari Petteri ja punerva menehdys Iiro kävivät keräämässä Hervannasta kultamitskut kaulaansa, ja kotiturnaukseen astelee muutenkin paineettomassa (hihi) tilassa pelaava punajuna. Pelikirja on selvä kuin pläkki ja kotietu taskussaan pelaava AiM on power rankingin musta hevonen.

Villen ja Petterin konaheitot sopivat mainiosti talvialustalle ja Iiron hellästi uiva lakaisu on niin ikään omiaan asettumaan kovallekin pinnalle. Topatin vahva alkutalvi ei ole jatkunut ihan toivotuissa merkeissä, mutta mies on syttynyt yleensä turnauspäivinä ilmeisiin liekkeihin. Jos peli etenee raiteillaan, on AiMin tulos varmasti nollan pinnassa. Jos sensijaan Make pompottaa, Petteri heittää keskelle, Ville sipuloi ja Iiro valuttelee löysiä valutuksia oikealta ohi, on AiM jäävä alkulohkoon. Alea iacta est.

Ripe´s video tip

Ipen sipuli (1) – (0) MM-finaali.

5)    Bro Sarja on Dilleille (BSoD)

Lisää oululaisia! Usein WCOK-podiumilta (sarjaan katsomatta) löytyvä BSoD on varma valinta, kun arvioidaan turnauksen top-kahdeksikkoa. Maailmanmestaruustason ykköspulu Aappo on tällä haavaa maan ehdotonta supereliittiä konaheittohommissa. wr ylsi myös mitaleille mömmöissä, vaikka heittotatsi ei ollutkaan röpelökentillä mintissä. Pieruna BSoDin taivaalla leijuukin kahden muun datainsinöörin päivän kunto: jos NoZe kaivaa esiin ajoittain vilahtelevat (hihi)  paikkopaikkaeväänsä ja Matti saa edes puolet mailoistaan täyteen vaiheeseen, on menestykselle aitoja mahkuja.

Viime viikonloppuna Abensin ja siksapin ei ole tarvinnut puristaa, vaan yllättääkö jännätärrä nyt kun heittovuorossa ei tulekaan seuraavana maailman parhaita pelaajia paikkomaan keskelle-osumia? Ripe ennustaa BSoDin Okaksi alkusarjassa -6.71.

Ripe´s video tip

Aappo epäonnistuu pulussa. 🙁

6)    ABUA HÄRREKYD SOS (ABUA)

Kutospaikalla on vieras. ABUA! Vaikka tie ei löytänyt voimatikkaissa välieräkoriin, niin kyse ei ole mistään tusinatiimistä. Vaan jämätiimistä.

Ripe nimittäin ennustaa, että Tampereen liigajyrän tähti joko kohoaa tai laskee Tommi “The TASER” Nikulan päivän kunnon mukaan. Spagettiranne-Tommin nurkkalyönnti ja lakaisuvarmuus ovat olleet tänä talvena erinomaista tasoa, eikä vierekkäistä paikkaa pelaava Jallux jää tässä suhteessa juuri toiseksi. Mestis-Jalluxilla ei ole ollut uluko maan turnauksissa vaikeuksia heiton tasapainon, kierrosmäärän tai vaiheen kanssa, mutta sen sijaan haastetta on piisannut kännin tasapainon, kierrosmäärän ja vaiheen kanssa. Tästä osoituksena laulukuorokohtalo MM-kyykän kilpasarjan alkumittelöissä.

Jos Jämä ja Valtteri pelaavat tavan tasollaan, niin kysymysmerkki leijuu enää ankkuri Tinskun yllä (jostain syystä Ripen tietotoimisto toimitti rosterista vain 3 pelaajan tiedot: jos neljäs pelaaja on Isse, niin se varmaan heittää konaa tai jotain). Tiina on ainoa kyykkäävä Mikkonen, jonka lakaisu asettuu talvikentällä, mutta vaikeuksia onkin sitten osumisen kanssa. Tekniikkamuutokset eivät ole tuoneet kaivattua varmuutta, mutta Ripe ennustaa turnhaushurmoksen ja muistojen parin vuoden takaisesta finaalipaikasta kannustvat Tinskuliinun huimapäisiin lakaisusuorituksiin.

Ripe´s video tip

ABUA:lta aivan mallikas erä PoWiCupin puolivälierässä.

7) Tampereen Ihmelapaset (Tapsu)

TekLa vaihtoi Glory Hunt -projektinsa yhteistyökumppania tämän vuoden WCOKkiin, ja tuloksena on… No. Helvetin vaikea tiimi sijoittaa mihinkään voimakategoriaan. Tällä kertaa sijoitus varovasti seiskaksi, vaikka potentiaalia riittää vaikka päätyyn saakka.

 Henkka on kiertänyt tänä vuonna molemmat etäturnaukset ja näyttäisi pelaavan todella vakuuttavaa kyykkää videomateriaalin perusteella. On se kumma mies tämä Lahtinen – taukojen pituudella ja frekvenssillä ei näytä olevan mitään vaikutusta heittovarmuuteen.

Gambinaa ja Gloriaa ahnaasti hamuava Himmanen jatkaa DDRNV:n sijaan tilkkutäkkikokeiluja ja tällä kertaa haaviin tarttui Kuusikkopuiston Luka Modric, elikkäpä ahavena. Pipomies on tavanomaista paremmassa tykityskunnossa ja kun rinnalle lisätään vielä väkivahva kuutintappaja Piippo, niin voidaan aidosti puhua akateemisen kyykän konarenessanssikaudelle sopivasta pommiporukasta. Jos edes joka kolmas konaheitto osuu rivin päähän, niin tällä tiimillä pötkitään vielä pitkälle. Jotenkin Ripellä vain on sellainen fiilis, että Peltikatolla ja Henulla on edessään Suomen reikäisin juusto Himmasen ja Piipon avauksen jäljiltä. Pyyhkimään!

Ripe´s video tip

Piipon avaus on täynnä raivoa.

Himmanen tykittää liigassa.

8)    Armin Sitkeät Dimandit (ASD)

Armi – kyykkien, ja läheisessä leikkipuistossa pienokaisiaan ulkoiluttavien vanhempien, harmi. Poikittaisia mailoja ja intohimoisia “JESSSSSSSS! VITTU!” -huutoja säästelemätön la Capitana on naarannut mukaansa tällä kertaa tuttuja juttuja sekä liigapeleistä että PoWin tuiskeesta.

Oulun kyykkäexcursio tulee todennäköisesti sisältämään Mr. G:lle tuttuja elementtejä konaheittämisen suhteen, jos nyt edeltä paukuttava leidi saattaa vaihtua Armista Natskuun. Natalia kävi kairaamassa voittamisen kulttuuria MM-kyykän yleisestä sarjasta ja perinteisenä ykköspaikan lakaisijana Karvalakki-Kovru voi avittaa tiimiään siivoustöissä toisella kierroksella. Synergiaetu on ilmeinen, sillä Armi voi reverse-Natskuna heittää avauskierroksella lakaisuja ja hätätilanteessa palauttaa balanssin paukuttamalla konaa.

No sitten Atte. Putkosen poika. Aten otteet ovat tänä talvena olleet liigassa paikoin jumalaisia, paikoin vaatimattomia. Dimangeille onkin ensiarvoisen tärkeää, että Atella on niin sanotusti Pelipäivä. Reissupäivän matkustustunnit voikin käyttää Putkosen psyykkaamiseen tai turhine paineiden poistamiseen tehokkaalla ryyppäämisellä. Ripe (ja kyykkä life) suosittelevat jälkimmäistä.

Ripe´s video tip

Rissanen elää ja hengittää kyykkää.

Putkonen, päivää!

9)    MaHaLasKu (KalMaSuHa)

Viime talvina MaSuLiuKu olisi ehdottomasti kuulunut tällä listalla puolivälieräkastiin, mutta tämän talven näytöt ovat olleet lappeen Rannan teinien leirissä hälyyttäviä. PoWissa pudotus koitti puolivälierässä keskinkertaisella, intohimottomalla, suorituksella, ja MM-kyykässä reitti katkesi jo alkulohkoon (vrt. samasta lohkosta jatkoon menneet Skepparit ja Temmi, a.k.a. ihan saatanasti väsyneemmät jääräpierut).

-17.26 Okalla lappeen liigan kärkisijoja hätyyttelevä PötSiPuDoTus joutuu petraamaan peliään, kuin Kari juoksuaan, jos se mielii jatkopeleihin saakka. Onneksi kokoonpanosta löytyy monipuolista joustoa Ekin ja Totin muodossa: molemmilta sujuu nykyään sekä päällekkäin viihtyvien, että maassa pötköttävien, kyykkien poisto. Jos osuvat.

Jarno käy yhä läpi teknistä vari_Anssi_vaihetta ja supersuoritukset ovat tällä haavaa kyykänheiton sijaan lähinnä videoiden editoinnin ja striimien nimeämisen saralla. Turnaus-Mikkola voi kuitenkin yllättää vastustajat housut kintuissa neljän tornin nurkkapoistoilla ja ytymäisten sekalinjojen lakaisupoistoilla. Veikka on Ripelle sen verran tuntematon vesseli, että Hka-veikkausten sijaan on melkein parempi kun vain toivottaa kaverin tervetulleeksi kisoihin.

Siis: terve, Veikka! Muista huolehtia nestetasapainosta!

Ripe´s video tip

MaHaLasKufanien fiilikset PoWiCupin puolivälierän jälkeen.

10)  The No Good Yellows (TheNGY)

“No Good, No Good..” sanoi Janne, kun power rankingin sijoituksen näki. Keltatautisten kyykkätalvi 24 on hiipunut merkittävin askelin alkukauden majesteettisen startin jälkeen. Turnauksissa seinä on tullut vastaan varsin nopsaan, ja ilman NaPaan WCOK:n ajaksi loikannut Lämsää pelaava TNGY tarvitsee kotikisoihin reippaan boostin jatkopeleihin pinnistääkseen.

Pelikirja lie thengyllä selvä: Eskelinen avaa (välillä wuhuumjatin, välillä pelin), Karppinen loikkii kakkosena ja Gisujärvi ja Timppeli vetävät pitkää tikkua nelospaikalle jäämisestä. Jannen heittonoppa on ollu tällä kaudella nelisivuinen: joko mies osuu, mutta vaihe on paska, tai sitten vaihe on kunnossa, mutta heitto menee mihin sattuu. Toisinaan sekä vaihe että osumakohta ovat hanurista. Kerran pelissä molemmat parametrit saavuttavat onnistumisasetuksen ja tuloksena on törkeän tehokas rivilyönti.

Kakkospaikan Karppinen on tyypilliseen tapaansa erinomaisen tasaisessa kunnossa. Jos juoksureitillä ei ole kyykkiä, niin Antin maila käy melkein mihin tahansa kenttätilanteeseen. Ikävä kyllä kumpikaan kärkinimistä ei ole erityisen tunnettu roskattomasta tykityksestä: tästäpä syystä Anrila ja Timppelillä on edessään täysi päiväpuhde sekalaisten roskalinjojen harventamisessa. Jos Anri pysyy pystyssä ja Timppeli viikset eivät huurru pakkasessa, niin Ripe antaa TNGY:lle seitinohuet jatkosaumat.

Ripe´s video tip

Väärä sijoitus rankingissa?

11)  Syvärin Enkelit (SE)

Jo perinteeksi muodostunut Syvärin Enkelien kyykkäretki on WCOK-turnauksen karvaisen möreä valopilkku. Mikkosen veljesten kisa-asuvalinnat ja lakaisujen asettuminen lienevät suurimmat kysymysmerkit kokoonpanon yllä, sillä rosterin naispelaajiston otteet ovat perinteisesti passanneet jäiselle alustalle paremmin.

Jos mörrimöykyt pysyttelevät konaheittopuolella ja uskaltavat heittää riittävän pitkälle, voi jälki olla jopa pelottavaa tasoa. Karssella ja Juhalla on kuitenkin tapana jättää ainakin joka toinen heitto kriittisesti lyhyeksi turnauksen edetessä, eikä kovalla vauhdilla etenevä ruovetinen sauva kestä tositilanteessa rodeohommia.

WitBlankosen Tiinan peli-ilme on PoWin perusteella varsin muikeissa uomissa, ja kotiedusta nauttiva kokenut talvijyrä onkin SEnkeleiden selkeä selkärankapelaaja. Laatua on myös Ruotsalaisen Hannan heittotekniikassa ja mitalikaapin sisällössä, joskin Hanna on päässyt kyykänpeluun pariin harmillisen harvakseltaan viime aikoina. Ripe ennustaa tällä kertaa putoamista Liiton jyr(k)ille, mutta nimeää samalla SE:t turnauksen mustimmaksi hevoseksi. Mikään maailmaa mullistava yllätys ei nimittäin olisi, jos SE nähtäisiin kisaamassa ihan välierissä asti, tähtien ollessa kohdallaan.

Ripe´s video tip

J. Mikkosen konaheitto toimii ajoittain myös jäällä…

…mutta asettuuko Karssen lakaisu?

12)  Äärimmäiset picassot chewbaccat (öpicachy)

Kilpasarjan symppisoastosta löytyy vanhojen likaisten miesten tähdittämä öpi. YTY, mjatti ja Paho pelaavat kaikkia tällä hetkellä OKL:n A-sarjaa, elikkäpä mistään naftaliininkatkuisesta harrastelijaporukasta ei ole kyse. YTY kapteenoi liigatiiminsä runkosarjavoittoon ja oli huhujen mukaan MM-kyykän hopeatiimissä (vähintäänkin yhtä vanhojen ja likaisten tiimikaverien ympäröimänä), eli Komulaisen kyykkäkunto on checkity-check. Mjatin ja Pahon talviset otteet ovat olleet huomattavasti vaatimattomampia, ja peli_kirjan täytyykin olla aika saamarin bueno, että näistä veitikoista saadaan kaikki irti.

Ehkäpä Paho avaa (PLUSSAERÄ!) ja YTY ja mjatti jakavat pilkkopaikat? Neljäntenä pelaajana tulitukea antava Vili ei nimittäin kuulu säännöllisesti treenejä jauhavien eliittipelaajien harvalukuiseen kastiin (jos nyt eivät treenaamisen puolesta nuo kolme muutakaan veijaria).

Äärimmäisen picassoille tuskin urkenee paikkaa jatkoon, ellievät YTY:n hihittely ja mjatin nokkelat vitsit eivät pääse sulattamaan nuorison aivoja ratkaisupaikoissa. Viimeinen sija ennakoissa tuskin haittaa – papathan pelaavat paremmin paineettomassa tilassa.

Ripe´s video tip

YTY osaa tyhjentää vaivattomasti muuallakin kuin pöntöllä.

Pieni vihreä mies mjatti antaa tyylinäytteen siboolin nauttimisesta finaalikentällä.

Tekniikan akateemiset TEK