Säännöt

Otteluissa noudatetaan Kyykkäliiton joukkuepelin sääntöjä parilla poikkeuksella*. Erot akateemisiin sääntöihin ovat:

1)
Joukkueen rosterissa voi olla 4 – 8 pelaajaa. Pelataan kolmella kierroksella (24 heittoa) siten, että heittovuorossa olevan joukkueen kaikki neljä pelaajaa käyvät heittämässä 2 heittoa, jonka jälkeen heittovuoro vaihtuu, papit nostetaan pystyyn ja pelineliöön jääneet kartut poistetaan neliöstä.

Huom! Heittovuorojen välillä ei voi vaihtaa pelaajia, mutta heittojärjestystä voi vaihdella kierroksien välissä. Erien välillä voi vaihtaa pelaajia.

Huom! Neliöön jääneitä karttuja ei poisteta kesken heittovuoron. Mikäli vastustaja sallii, niin neliöön jääneen kartun saa rikkoontumisten välttämiseksi kääntää ympäri. Eli esim. mikäli karttu jäi kahva tulosuuntaan päin, niin vastustajan luvalla sen saa kääntää kärki tulosuuntaan päin, jotta päin tuleva karttu ei rikkoisi kahvaa.

2)
Mikäli joukkue tyhjentää kentän alle 24 heitolla, on toisella joukkueella käytettävänä vain kentän tyhjentäneen joukkueen heittomäärä. Pisteiden lasku siten, että erän hävinneen
joukkueen tulos on aina 0 ja voittaneen plussaa. Samoin ottelutulos merkataan aina siten, että hävinneen joukkueen tulos on 0 ja voittaneella plussaa. Eli jos joukkue A voittaa
ensimmäisen erän 3-0 ja B toisen erän 10-0, niin ottelutulos on 7-0 B:lle.

Esimerkki 1
Joukkue A aloittaa pelin ja tyhjentää kentän kolmannen kierroksen neljännellä heitolla (20 heittoa). Heittovuoro siirtyy joukkueelle B, jolla on kierroksella vain 4 heittoa käytettävissä.
Mikäli joukkue B tyhjentää kentän 4:llä heitolla tai vähemmällä, heidän erätuloksensa on 0 + <käyttämättä jääneet kartut> ja A:n tulos 0. Mikäli joukkue B ei saa tyhjennettyä kenttää
neljällä heitolla, heidän erätuloksensa on 0 ja heidän kentälle jäämien kyykkien pisteet lisätään joukkueen A erätulokseen plussapisteinä. Eli jos B:lle jäi akka ja pappi, niin erätulos on A: +3, B: 0.

Esimerkki 2
Joukkue A aloittaa pelin, mutta joukkue B tyhjentää kentän tasoittavilla heitoilla. Peli loppuu, vaikka kolmatta kierrosta ei olisi vielä heitetty, eli joukkue A ei saa enää heittovuoroa.
Erätulos merkataan siten, että A:n tulos on 0 ja B:n erätulos on – + .
Eli jos joukkue B tyhjentää kentän viidennellätoista heitolla ja A:lle oli jäänyt kentälle 16 heiton jälkeen 4 akkaa ja pappi, niin A:n erätulos on 0 ja B:n 16-15+9=+10.

3)
Mikäli pelaaja siirtelee vastustajan kyykkiä, niin kyykät siirretään takaisin paikoilleen samaan asentoon niin tarkalleen kuin mahdollista. Huom. myös ulos menneet kyykät palautetaan takaisin paikoilleen!

4)
Kenttää saa tasoittaa kesken pelin ja vaikka kesken heittovuoron. Eli mikäli esimerkiksi kyykkä on uponnut maahan, niin sen saa siirtää syrjään, täyttää kuopan hiekalla ja asettaa kyykän takaisin. Mutta huom. ilmoittakaa vastustajalle ennen kuin alatte omatoimisesti siirtelemään kyykkiä ja tasoittelemaan kenttää! Hyvä tapa on pyytää tuomaria tai vastustajan joukkueen pelaajaa tekemään tasoitus.

5)
Mikäli runkosarjassa joukkueet ovat tasapisteissä paremmuus määräytyy keskinäisten otteluiden mukaan.
Mikäli keskinäiset ottelut menevät ristiin, paremmuus määräytyy keskinäisten otteluiden piste-eron mukaan.
Mikäli keskinäisten otteluiden piste-erot menevät tasan, paremmuus määräytyy kaikkien runkosarjapelien piste-eron mukaan.
Mikäli runkosarjapelien piste-erot menevät tasan, paremmuus ratkaistaan arvalla.

6)

Pelaajavaihdokset: Pelaaja voi siirtyä joukkueesta toiseen kerran kaudessa. Siirtymisestä/liittymisestä seuraa viikon karenssi. Joukkueeseen tai joukkueesta, joka on pelannut kaikki runkosarjapelinsä, ei voi siirtyä eikä siihen rekrytä pelaajia. Minkä tahansa rajoituksen kohdalla voidaan tehdä poikkeus, jos vähintään kaksi kolmasosaa muiden joukkueiden kapteeneista (ylöspäin pyöristettynä) antaa poikkeusluvan. Poikkeusluvan joutuu asianomainen joukkue/kapteeni huolehtimaan itse. Tällä mahdollistetaan erilaiset sairastapaukset ymv. pakon edessä tapahtuvat asiat saa helposti käsiteltyä. Muut joukkueet osaavat arvioida pakon tarpeen.

7*)
Poikkeuksena liiton kyykkäliiton sääntöihin miehet ja naiset heittävät omilta rajoiltaan. Liiton kisoissa “yleisessä” sarjassa naiset heittävät miesten rajoilta.

8)
Runkosarjan 8. parasta pääsevät pudotuspeleihin ja ne pelataan kahdesta voitosta. Ottelun päättyessä tasan pelataan uusintaottelu. Pudotuspeliparit päätetään suoralla kaaviolla