PKL

Parikyykkäliiga (PKL) on nimensä mukaisesti parikisana pelattava pienimuotoisempi liiga, joka läpiviedään lumitilanteen salliessa keväällä tänä vuonna samaan aikaan Oulun Kyykkäliigan kanssa. Lajin luonteesta johtuen se soveltuu erinomaisesti heittotekniikkaharjoituksiin. Sitä voikin suositella kaikille, joita henkilökohtaisen tekniikan kehittäminen kiinnostaa ja toki myös muut ovat tervetulleita pelaamaan.

Ensimmäisen kerran parikyykkäliiga järjestettiin keväällä 2005, jolloin liigaan ilmoittautui 32 joukkuetta. Seuraavina vuosina liiga on ollut erittäin suosittu sekä A- että B-sarjan pelaajien kesken, toimien sekä harjoituksena OKL:n kevään pudotuspeleihin että yhteisenä hauskanpitona.

Säännöt

Oulun Parikyykkäliigan säännöt kaudelle 2023

 1. Yleistä

1.1 Pelaajat pelaavat ja katsojat katsovat omalla vastuullaan. Järjestävä taho suosittelee tapaturmavakuutuksen tai Suomen Kyykkäliiton pelaajalisenssin hankkimista. Seura ei myöskään vastaa pelaajien aiheuttamista materiaalivahingoista, kuten esimerkiksi särkyneistä ikkunoista.

 1. Ottelut

2.1 Peleissä käytetään Oulun Akateemisen Mölökky- ja Kyykkäseura ry:n kyykän kilpasääntöjen paripelin sääntöjä.

2.2 Kauden läpivientiä varten tehdään aikataulu. Finaalit pelataan niille määrättynä päivämääränä. Aikataulussa on esitetty päivämäärät, jolloin runkosarja tulee olla pelattuna. Lisäksi pudotuspeleille varattu ajanjakso on esillä läpiviennissä.

Kaudella 2022 on käytössä seuraavanlainen aikataulu:

 -Runkosarja välillä 26.1.2023 – 4.3.2023.

 -Playoff: määritellään myöhemmin

2.2.1 Joukkueet voivat pelata toisiaan vastaan missä järjestyksessä itse haluavat ja miten yhteiset aikataulut parhaiten sopivat, mutta kuitenkin siten, että kohdassa 2.2 mainitun kauden läpivientiohjelman ehdot täyttyvät.

2.3 Joukkueet piirtävät kentän ja huolehtivat pelivälineet paikalle itse. Kapteenit vastaavat siitä, että joukkueet tulevat hyvissä ajoin ennen peliä ja että kenttä on pelivalmiina sovittuun aikaan mennessä.

2.4 Joukkueen kapteeni vastaa siitä, että molemmat joukkueen pelaajat saapuvat ajoissa pelaamaan.

2.5 Joukkueet tuomaroivat ottelun itse. Riitatapauksien ratkaisemiseksi tulisi kysyä neuvoa puolueettomalta, kyykän säännöt tuntevalta henkilöltä.

2.6 Mikäli jompikumpi joukkue ei ole paikalla sovittuna peliaikana, tuomari voi todeta luovutusvoiton 15 minuutin myöhästymisvaran jälkeen sovitusta ajasta paikalla olevan joukkueen niin halutessa. Suositeltavaa kuitenkin on, että pelikautta ollessa jäljellä pelille pyrittäisiin sopimaan uusi ajankohta.

2.7 Peliohjelmassa jälkeen jäävälle joukkueelle voidaan hallituksen toimesta antaa varoitus. Yhden varoituksen jälkeenkin otteluohjelmassa jälkeen jäävä joukkue voidaan hallituksen päätöksellä hylätä sarjasta.

2.8 Peleistä kerätään pelkästään erä- ja ottelutulokset, jotka voi täyttää vaikkapa okl:n pöytäkirjojen kääntöpuolelle.  Merkatkaa lappuun selkeästi ainakin seuraavat asiat: päivämäärä, joukkueiden nimet sekä erä- ja ottelutulokset.
Mikäli pelaatte kerralla useamman pelin, niin yhdelle lapulle mahtuu helposti useammankin pelin tulokset.

 1. Joukkue

3.1 Joukkueessa on 2 pelaajaa.

3.2 Joukkueella tulee olla nimetty kapteeni, jonka yhteystiedot laitetaan Oulun Akateemisen Mölökky- ja Kyykkäseura ry:n www-sivuille ja annetaan muille Oulun Parikyykkäliigan joukkueille.

 1. Pelaaja

4.1 Kaikkien pelaajien täytyy olla Oulun Akateemisen Mölökky- ja Kyykkäseura ry:n jäseniä.

4.2 Henkilö ei voi pelata useammassa kuin yhdessä Oulun Parikyykkäliigan joukkueessa kerrallaan.

 1. Pelaajavaihdokset

5.1 Joukkue voi vaihtaa force majeur -tapauksessa pelaajan uuteen seuran hallituksen luvalla. Kuitenkin ennen kauden alkua ilmoitetusta joukkueesta tulee läpi kauden säilyä joukkueessa vähintään toinen pelaaja.

 1. Pisteenlasku

6.1. Runkosarjan paremmuusjärjestys ratkaistaan peleistä saatavilla pisteillä. Voitosta saa 2 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja tappiosta 0 pistettä.

6.1.1 Runkosarjan jälkeen kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä, ratkaisee tasapisteissä olevien joukkueiden järjestyksen:

 1. Keskinäisen / keskinäisten otteluiden pisteet
 2. Keskinäisen / keskinäisten otteluiden ottelukeskiarvo
 3. Kaikkien otteluiden ottelukeskiarvo
 4. Kaikkien otteluiden paras ottelutulos
 5. Kaikkien otteluiden paras erätulos
 6. Joukkueiden kapteenit ratkaisevat paremmuuden KPS (kivi, paperi, sakset) laistolla, paras kolmesta -järjestelmällä.

Sijavertailut tapahtuvat vain edellisessä sijavertailussa tasoissa olevien joukkueiden välillä.

 1. Jatkopelit

7.1 Joukkueet voivat vapaasti valita pelipäivät ja -ajat sillä edellytyksellä, että finaali- ja pronssiottelujoukkueiden tulee olla selvillä ennen ennaltamäärättyä päivämäärää.

7.2 Pudotuspelijärjestelmä sovitaan kausikohtaisesti.

Vuoden 2023 PKL pudotuspelit pelataan seuraavalla tavalla:

Lohkojen lyhenteet: Leonardo(A), Michelangelo(B), Donatello(C), Raphael(D)

Parikyykkäliigan pudotuspeleistä pääsee jatkoon kahdella voitolla. Finaali pelataan myös kahdesta voitosta ja pronssiottelu pelataan yhdestä (1) voitosta.

Pudotuspeleissä ottelun mennessä tasan pelataan kokonainen uusi ottelu.