Ripe´s Power Ranking 28.1.2022


Ripes Corner logo
Ripes Corner

Juna puksuttaa, kahvat naksuu ja treeniviinit jäätyy pulkassa. Pelejä on pelattu aivan helesvedelin paljon, eikä Ripe ole ehtinyt edes suparulle töllötellessään striimejä koti- ja ulukopaikkakuntien peleistä. Videoita vain saisi olla Stadikan paineista enemmänkin, ettei Ripen tarvitsisi kaivaa luottaa analyysissään pelkkään statsimateriaaliin. Pidemmittä loruitta voimatikkaisiin, mars!

1. aitoa_menoa (-)

Röda Tåget viilettää valkoisten höyrypilvien saattelemana jo ihan runkosarjan loppumetrejä. Joukkueen tulostaso ei ole juurikaan ailahdellut, vaikka vaunujen järjestystä on vaihdettu varikolla melko tiuhaan. Ykköskokoonpanon tykitys on ollut kuitenkin aivan yhtä murhaavaa kuin muillakin kärkitiimeillä, ja Ripepä näkeekin AiMin -9p Okassa vähän runkkaripeleille tyypillistä ”ilmaa”.

aidointa_menoa tiukoissa peleissä on pistellyt kolmospaikan VV, jonka megapommit ovat ruvenneet napsumaan kohtalaisella prosentilla Maken ja Petterin jättämiin nelikoihin. Markuksen konalyönnit ovat myös olleet, ah, niin myllyisiä, että Petterille ei ole jäänyt enää toiselle kierrokselle kuin parsittuja jämäpätkiä sohittavakseen. Liivijengillä on enää yksi runkosarjapeli pelaamatta ja Åke Gull(i)mes ja kiinteän kaavion piikkipaikka kiiltelevät ja konnareiden silmissä.

2. SuppoHauet (+3)

We are going to need a bigger boat. Talviunirankingistaan raivostuneet suharit ovat kirineet peliaikataulua kiinni iso vaihde silmässä, ja tulos on ollut jopa videolta tiirattuna perin kelvollista. Captain Suppo on väläytellyt aika ajoin takavuosiensa pommi_hommia, vaikka eräkeskiarvoissa on myrskysäällä pyörivän tuuliviirin verran haitaria (8p-46p). Ei-I. Eronen ja Donatello ovat pelanneet sekä tilastollisesti että videolta katsottuna jumalaista kyykkää ja Lämsä on ollut (kolmospaikalla mit vit?) linjapoistoissaan hippusen takavuosia varmemman oloinen. Uusi mies Nikula paljastui helläkätiseksi lakaisijaksi ja keltanokan otteet ovat korkeahkoon H%:iin katsomatta olleet hyviä, onpahan tilastoissa yksi e-kirjainkin tyhjennetyn plussapäädyn merkiksi.

Tsuhnat väänsivät runkkaritilastonsa uusiksi pelaamalla +5-erän, mutta Staadionin ennätys on jäänyt haaveeksi ankkuririvin näyttäessä toisessa erässä lukemia H H H 2. Ottelukeskiarvo -2.45 taitaa myös olla jonkin sortin pohjalukema OKL:n mittapuulla, eli Ripen epäilys SuHan pelikunnosta osoittautui tuhnuiseksi Jodl-tornariksi. Säröinä sateenkaripojujen tarinassa ovat tappiot ristiin menneissä tuplakohtaamisissa AiMille ja HalV2:lle sekä huhujen mukaan saatu kylmä yllätyssuihku PööTin veijareilta. Åke-jahdin osalta homma ei ole enää omissa käsissä, mutta runkosarjan podiumsijoja ajatellen edessä ovat vielä tärkeät pelit mustaa Nemesistä, BSoDia vastaan. Kakkuna kirsikan päälle kyykkäkansalle tarjoillaan myös toinen kohtaaminen Liigacupista SuHan pudottaneita äSBeeläisiä vastaan.

3. Kakkossajat (+1)

Hymyilevät ja hihittelevät kakkospojat ovat munineet oikean OKL-kultamunan tasonnoston muodossa. Edellisellä pelireissulla pelatun 4 ottelun keskiarvo oli -0,5 ja mahtuipa mukaan historiallisen kova +4-pelikin. Mukaan tarttui myös mojova päänahka sijaa ylempänä keikkuvilta suhareilta ja mm. tasoaan niin ikään nostaneilta pööttäreiltä. Kakkossaajien hyväntuulisen rutiinin tukipilareina ovat toimineet ykköstontin Jussukan perusvarmat pommiheitot ja YTY:n maagiset All Stars -suoritukset kolmospaikalta. Myös veli Lonnakon isku on osunut rivin päähän nyökkäyksiä aiheuttavalla prosentilla.

OKL-asiat ovat perinteisesti kärkitiimien takana riekkuneilla Kakkossaajilla juuri nyt hyvässä järjestyksessä, ja viime aikojen suoritteiden valossa HalV2 pystyy viemään pleijarisarjan voiton kenen tahansa rankingin yläpään mörkötiimin nenän edestä. Kauden 2021-2022 musta hevonen -kisan ykkössuosikiksi noussut 2oss on ehdottomasti seuraamisen arvoinen tiimi pimeiden pakkasten taittuessa kevätauringon hankia helisyttelevään paisteeseen.

4. Puppelikukkeli Tööt Tööt (-1)

Puppeli de la Kukkelit ovat tulleet turbonousunsa jälkeen yhden sijan alaspäin, mutta komeettakauden meno ei ole vielä aivan hiipunut pudotuspelien lähestyessä. Toopen kivi kova taso on horjahdellut viime viikkojen peleissä, mutta kokonaisuutena tiimin peli on ottanut askeleita hyvään suuntaan. Tulokset tärskyvät epätasaisen tasaisesti joko -15 huonommalle puolelle tai -10 paremmalle puolelle ja näillä peleillä on saalistettu tarvittavia voittoja peräloosterin pojista ja tytöistä. PööT on myös niistänyt kullanarvoisia kakspinnasia BSoDilta ja SuHalta, elikkä kärkitiimien voittopotentiaalia löytyy. Kuluvalla viikolla PööT tupeksi -18 pelillä tasurin Kuhaa vastaan, eli myös ryssimispotentiaalia löytyy.

PööT ei ole saanut tilastollista rakkauta, sillä useampi tiimi on rallatellut pelinsä plussalle spödäreita vastaan. Tästä huolimatta jennyttä pelaava PööT on onnistunut hätyyttelemään OKL:n A-sarjan kermaperseosastoa kakkospaikan Asmundin ja ankkuri-Jannen nopean kehittymisen ansiosta. Huhujen mukaan nuoriso on hionut hiettoaan kesälaitumilla, elikkäpä selitys onnistumisten lisääntymiselle löytyy läheltä. Runkosarjan vitossija kiikarissaan mönkivät PööTit näyttäisivät tulleen A-sarjaan jäädäkseen.

5. Biisissä Sorsat ovat Dodoja (-3)

Natsitaktiikka for teh win! Tiukasti roolitetulla rytmillä jauhava BSoD lienee liigan ainoa tiimi, joka ei ole pyöritellyt rosteriaan kuluvan kauden aikana. Heittojärjestys ja pelikirja on pelistä toiseen taattua BSoD-laatua, mutta tilastollinen analyysi paljastaa muutamia huolestuttavia tendenssejä. Ensinnäkin Oka -11 on vaisu yhdelle viime kausien mestarisuosikeista, mutta vielä enemmän Ripen kulmakarvoja kutittelee PaO-sarakkeen -6. Neliöt eivät tahdo millään tyhjentyä akoista, ja äärimmäisen tiukan kärjen vertailussa nyt tehty tulos ei riitä pitämään mustia poikia rankingin yläportailla.

BSoDin viimeiset 3 ottelua ovat olleet -10, -18 ja -12 ja edellisen kerran ikiajat sitten (16.1.) pelannut BSoD sai tuolloin pataansa sekä PööTiltä että AiMilta. Nämä selkäsaunat voivat olla osasyynä BSoDin viime aikojen pelaamattomuuteen, tai sitten abensin kaikki kapteenointiaika on mennyt Herukka-stadionin aukikolaamiseen. BSoDin täytyy saada perävuoto (tirsk) tukittua, ja vikkelään, sillä pudotuspeliasetelmien haku on täydessä käynnissä. Zenin H% huitelee 30 tietämillä, eivätkä konamiesten eräkeskiarvot ole riittäneet korvaamaan ankkuriosaston onnistumisten painoa kullassa. Jos BSoD saa pelattua kaksi hyvää erää putkeen, niin pinnoja alkaa sataa laariin aivan eri tahtiin, kuin tätä nykyä.

6. SIK Bastards (-)

Fair Play -paskiaisten rosteriruletti ja IPAnmaisteluillat ovat tuoneet OKLään pitkään kaivattu rentoutta ja hyväntuulisuutta. Vaikka SBeen Oka (-18,80) on huolestuttavasti jäljessä kärkipäätä, niin sähköäpärät pystyvät pelaamaan ”halutessaan” kovia tuloksia. Tilastoista löytyy mm. +2 erä ja Liigacupin puolella SB pullautti kakkossijoitetut suharit laulukuoroon selvällä erolla. Tuloskunto kuitenkin notkuu kiikkerästi, sillä esimerkiksi hyvin pelanneelle Kuhalle SB hävisi -20 pelillä ja 2oss vei -24 pelin pelanneilta äsbäreiltä helpot pinnat. Åke on jo SBeen ulottumattomissa, ja se näkyy myös otteissa: katseet ovat kääntyneet jo kohti pleijarimoodia ja vaihtovirtaveikkojen huulilla on voinut nähdä runkkari-irveen sijaan jopa hymynkareita.

Pelikirjassa SBllä on vielä puokkareita ajatellen säätämistä. Selkeätä ykkösbomberia ei ole vielä roolitettu, ja soihtu onkin kiertänyt Mjatin, Jatbon, Teemun ja Kaxin käsissä, vuoron perään. Monitoimimies Soppanen on suorittanut kiitettävästi eri tonteilta, joskin myös wanhat kunnon katsomohauet ja maakosketukset ovat palanneet kiusaamaan maajoukkuekonkaria. Veteraanipelaajat Metsämaasika, Ake, Pave ja Kaxi ovat pelanneet selkärankarutiinilla kohtalaisen hyvää kyykkää, joskin pelaamattomuus näkyy aina silloin tällöin heittojen karkailuna 45 astetta tähtäyspisteestä ohi (joko sivu- tai pystysuunnassa). Jännitettäväksi jää, että kumman sarjan pudotuspeleihin Mjathilde keskittyy helmikuun saapuessa.

7. Kuha ulkoistaa haukien ammuskelut B-sarjaan (-)

Kuha polskuttaa kahden voiton ja kahden tasurin voimin 6 pisteessä, eli unelma pleijareista elää vahvasti kuhareiden riveissä. Molemmat voitot ovat tulleet ehkä vähän yllättäen SIK Bastardsien kustannuksella, ja tasuritkin on tiristetty ylemmäksi sijoitettuja tiimejä (PööT & HalV2) vastaan. Sen sijaan elintärkeät pelit pudotuspeliviivan tuntumassa KuVaa vastaan ovat päättyivät tappioihin. Pleijariasetelmia ajatellen on syytä huomioida, että Kuhalla on vielä TNGY-pelejä pelaamatta (ah, mi jännittävi)!

Edellisen rankingin jälkeen Kuha on pelannut yhteensä 7 peliä, ja näistä 6 on mennyt alle tilastoissa seisovan Okan. Toisin sanoen Kuha on juuri nyt paremmassa iskussa kuin aikaisemmin kauden aikana. Syy nousukuntoon on kalaihmisten takalaudassa: Zacce ja erityisesti Taru ovat pelanneet hyvin kriittisiä linjapoistopaikkoja. Tulevaisuudessa mahdollisesti siintävät pudotuspelit tosin tarvitsevat voittoisasti päättyäkseen aikaisempaa enemmän tulitukea kärkiparilta, sillä konaosumissa on liikaa varianssia sekä osumakohtaan että osuman laatuun suhteutettuna. Gausi lobbu, gundo nouse – vaan alkoiko kuhareiden loppukiri tänä vuonna liian myöhään? Ripe suositteleekin loppukauden yleisötapahtumaksi Kuha-TNGY pleijariviivaderbyä

8. Valli pullottaa Kurkunlahkeessa (+1)

Näin, näin! Paavolan Kuvalaiset ottivat pohjasijasta nokkiinsa ja repivät tarvittavat voitot emävastustaja Kuhasta keskinäisissä kohtaamisissa. Lisäksi kapteeni Nergin vyöllä roikkuu mehukas päänahka kärkisijoitetulta AiMilta (pinnalla, hihi). Näillä tiketeillä KuVa on tiukasti kiinni jatkopelipaikassa. KuVan vuosi!

KuVa Akilleen kantapäätä (aka Juusoksen olkapäätä) ei tarvitse kauaa hakea: hauet, hauet ja hauet. KuVa omistaa A-sarjan kovimman haukkariprosentin (H%) (kiitos erityisesti Joppen ja Nuutin) ja 13 peliin on paukkunut järisyttävät 66 haukea (yli 5 peliä kohden). Tiukkoja pelejä on vaikea voittaa, jos antaa vastustajan heittää aina 3-5 heittoa enemmän. Viime aikoina KuVa on pelannut todella mallikkaasti alle -15 pelejä. Eero on vaikuttanut löytäneen henkisen kotinsa talvikentiltä ja Opsi riviheitto on napsunut konaan kelvollisesti. Haukiongelman vuoksi KuVan pelin taso saattaa hetkessä ponpata tuplalukemiin, eli yli -30, ja niillä numeroilla tulee A-sarjassa kylmää kyytiä ja selkäsaunoja. Kun kauden päätavoite (jatkopelipaikka) on varmistettu, niin KuVa voikin kääntää katseensa jonkun kärkipään tiimin housujen alasvetämiseen pudotuspelien kiihkeissä kähinöissä.

9. The No Good Yellows (-1)

Oh noes! Keltatautisilla on vähiten pelejä pelattuna OKLssä ja sitä myötä kemistien panos runkkarin loppusuoraan on enemmän kuin merkittävä. Ovet ovat vielä toistaiseksi apposen auki jatkopeleihin, joskin tulevista peleistä olisi saatava vähintään 2 voittoa edellä viilettävien pleijariehdokkaiden saavuttamiseksi. TNGYllä on liigan toiseksi huonoin Oka -25,75, mutta eroa jatkopaikan ratkaisevissa peleissä vastustajaksi saapuvaan Kuhaan on vain pari pinneliä. Huolestuttavampia tilastoja TNGYn kannalta ovat PaO (-16) ja PaE (-6), jotka ovat molemmat lajissaan liigan häntäpäässä. Puistokemistit eivät ole saaneet valjastettua joukkueessa piilevää potentiaalia, ja vastustajien taso on vain ollut tähän saakka askelta keltahaalareita ylempänä.

Yhdenkään ykköspaikkaa kokeilleen tengyläisen Oka ei yllä avauspaikalta yli 5 pisteen, eli muuhun A-sarjatarjontaan verrattuna rivitykit ovat jääneet pahasti piippuun (Antikaisen yli 7 Hkan merkki on vain yhdestä pelistä, eli jää tilastokohinaksi). Etupään yskähtelyn vuoksi 3. ja 4. paikalta heitetyt linjat ovat usein niin runsaita, että onnistuneillakaan viimeistelyheitoilla erät eivät tahdo painua lähelle nollaa. Painetilanteissa isot ankkurivaatimukset johtavat helposti sipulien kuoriutumiseen ja suurten piste-erojen syntymiseen. Laittaako loppukiri-TNGY Anrin tykittämään riviä kärjestä? Palaako Gothamin gargoyle Jarmo pelastamaan teinikemistit pinteestä (smack!, pow!, smash!)? Ottaako Laakso tuplakiinnityksen 4H-kerhoon? Pysy kanavalla.

Tekniikan akateemiset TEK