Joulutaukokatsaus


Hyvänen aika mitä kyykkäkiimaa! OKL:n runkosarjan pelejä ei ole pelattu tällaisella innolla vuosiin. Joulutauolle mennessä kaikilla tiimeillä on vähintään 6 matsia pelattuna, ahkerimmalla tahkoajalla SIK Bastardsilla tasan puolet eli 11. Tällainen pelien määrä on kuitenkin osaksi tullut syvästi paheksuttavilla metodeilla, joten aivan täyttä kuvaa runkosarjan todellisesta tilanteesta ei sarjataulukkoa katsomalla saada. Oli miten oli, nostattaa Ripe ison lasillisen brenkkua tällaiselle kyykkärietastelulle! Jätkät pellaa hyväää!

On häkellyttävää, että sijojen 4-11 välinen ero on vain 3 pistettä! Kaikki näillä sijoilla olevat tiimit ovat pelanneet 6-8 ottelua, joten runkosarja heilahtanee kevään tullen vielä useamman kerran ympäri, sekaisin, tillintallin ja ties miten. Ainoat, joiden pleijaripaikka näyttää jo tässä vaiheessa turvalliselta, ovat BlaBla ja SB. BlaBlan peli on uuden kohuvahvistuksen myötä pujahtanut sellaiseen kuosiin, että mestaruuden uusiminen on melkein selviö, varsinkin kun kärkimies Juuso Räsänen (kuulemma kova panemaan) pistettiin olkapääkuntoutuksen edellyttämään treenikieltoon. SB taasen on saalistanut 6/11 voittoa, mikä on sellainen tahti, että ilman valtavaa romahdusta keväällä paikka kahdeksan sakista heltiää.

Muiden sijoituksia voikin sitten vain arvailla. Jopa B-sarjasta heittopusseiksi nousseilla Ex-Hipeillä on marginaaliset mahdollisuudet päästä pleijarikyykkäämään, vaikka voittoja on tällä hetkellä vain rupuinen 1/6. Oka-vertailu antanee jotain osviittaa: BlaBla on ehdoton ykkönen, mutta kannoilla porskuttavat perusvarma STH ja onnistuneen naamavaihdoksen kokenut Droit. Iloinen yllätys on PacBrosin neljänneksi paras ja kapealle materiaalille kova -30.62 oka. Varsin mukava comeback etten sanoisi! Jos vielä Seppäsen Vilin heitto osuisi yhtään mihinkään, niin tässä voisi olla sittenkin aineksia mitalipeleille.

Lismoksen Ismon kaltaisten asiantuntijoiden mielestä tärkeimmällä saralla, henkilökohtaisissa stätseissä, ovat tähän mennessä kunnostautuneet perin tutut nimet, mutta uusia yllättäjiäkin on ilmaantunut. Esimerkiksi Droitin sporttinen Mikko Heiskanen dominoi kolmospaikkaa liki tuovismaisin ottein. Huovialan Ollin siirto kakkospaikalle oli myöskin alkuun varsin toimiva ratkaisu, kunnes joukkueen etu pakotti tarkan miehen siirtymään takaisin putsariksi. DBI:n menestys puolestaan perustuu hyvin pitkälti Mr. Mörrin eli Atte Aunolan varmaan siivoustyöskentelyyn niin kotona kuin kentälläkin ja mies on nelospaikan ehdoton supertulokas. Haukipuolella vanha kansansuosikki Hernis on hyljännyt faninsa liki tyystin, mutta onneksi manttelinperijäehdokkaita riittää. Erityisen sympaattisia ovat Inga-Liisa Jomppasen heittämät kaksi kolmen hauen erää. Peukut pystyyn, ehkä 4H-kerho saa tällä kaudella vielä uuden jäsenen!

Seuraavaksi hieman villiä matematiikkaa niille, jotka ovat alisuorittaneet ratkaisevissa paikoissa ja haluavat vähän balsamia haavoihin oka-vertailun muodossa:

Pelatuista otteluista tulleista pisteistä projisoituna runkosarjan järjestys tulee olemaan: BlaBla, Hanpit, Droit, SB, STH, DBI, PacBros, Oss, BoSS, KK, 2saajat, ExH. Okan mukainen järjestys on tällä hetkellä: BlaBla, STH, Droit, PacBros, SB, Oss, KK, Hanpit, BoSS, DBI, 2saajat, ExH. Jakamalla oka-sijoitus projisoidulla sijoituksella saadaan karua faktaa siitä, kenen nykysijoitus on kohdillaan (1), yläkanttiin (>1) tai alakanttiin (<1). Pahimman oikeusmurhan pelinsä tasoon nähden on kärsinyt STH, jolla indeksiksi tulee 0.4, perässä hiihtävät PacBros (0.57), KK (0.7) ja Ossaajat (0.75). Hillittömällä munkilla pisteitä ovat napsineet eritoten Hanpit (4) ja vähemmässä määrin DBI (1.666) ja SB (1.25), lopuilla projisoitu sijoitus on about siinä missä sen okan perusteella voisi olettaakin olevan.

Tällä(kin) kolikolla on myös kääntöpuolensa: Pienempi indeksi voi merkitä myös pään jäätymistä tiukoissa paikoissa. Ripen lääke tällaiseen tärräämiseen onkin vähentää epäonnistunutta keulimista ja lisätä huoletonta hulinointia siellä kentän ulkopuolella.

Tästä armottoman eksaktista tilastotieteestä voidaankin ennustaa, että mikäli joukkueiden pelillinen taso pysyy kevätpuolella samana kuin joulukaudella, tulevat STH ja PacBros nostamaan rutkasti osakkeittaan ja Hanppien sijoitus tulee laskemaan, mikäli joukkue ei saa Tepho of Malisen päätä selvitettyä tenttisuman aiheuttamasta krapulasta ja tiimin lentoa samaan syöksynousuun kuin viime kauden loppuvaiheissa. Samainen joukkue ylläpitää myös kilpailevaa, erittäin statsipainotteista sivustoa wuhuu.infoa, josta voi käydä lukemassa oikein kunnon tärinöitä.

Koska runkosarjan tai varsinkaan sen keskivaiheen sijoituksia on äärimmäisen hankala ennustaa, tyydytään ennustamaan niitä, jotka ovat pahiten vaarassa jäädä pleijareiden ulkopuolelle. Stetson-Harrison-Kovasin menetelmällä katsottuna nämä tiimit ovat: ExH, 2saajat, DBI, BoSS, KK ja pään jäätyessä Ossaajat. Runkosarjan voittaa BlaBla, vaikka Torsti pantas kentälle.

Hyvää Joulua ja kyykätään viimeistään ensi vuonna!

Brenkutellen,
Ripe

 Ps. Kuumat ja villit kyykkäkoppihuhut kertovat, että BlaBla ei ehkä sittenkään sortunut bossimaisen häpeilemättömään rekryämiseen, vaan Kiviniemen suhteen kapteeni Räsänen pääsee käyttämään ns. Jäätteenmäki-puolustusta: “Minä en tätä Villeä pyytänyt ja se tuli meille yllätyksenä.” Pikkupäissään Juusos paljasti Ripelle kuulleensa aivan muilta tahoilta, että Ville olisi kiinnostunut vaihtamaan seuraa. O tempora, o mores, missä on tiimiuskollisuus? Kiviniemeltä on turha odottaa kommenttia asiaan, sillä mies todennäköisesti tekee ninjamaisen katoamistempun kämpille heti kun silmä välttää.

 

Tekniikan akateemiset TEK