Ripe´s Pre-Season Power Ranking


Ripes Corner logo
Ripes Corner

Hurlumhei! Maassa on ollut lunta jo marraskuusta asti, elikkäpä kasvihuoneilmiö on myytti! Ja lumipeitteen saapuminen tarkoittaa sitä, että hevoslääkkeet voi vaihtaa Koni-akkipulloon ja OoKooäL_kausi voi alkaa! Ja liigahan ei voi pyörähtää käyntiin ilman allekirjoittaneen lähes sataprosenttisen faktuaalisia analyysejä. Tervetuloa Ripen Pre-Season Analyysiin 2021-2022.

Uuteen kauteen lähdetään pelonsekaisin tuntein. Rutto painaa edelleen päälle ja muistot viime kauden pleijareiden kekeilykyykkäformaatista puristavat yhä pannan lailla Ripen päätä. Tuo pelleily tuskin saa jatko-osaa tällä kaudella, sillä tiedemiehet ja terveysviranomaiset ovat jaelleet suonensisäisiä lääkkeitä kansalle pitkin kuluvaa vuotta. Kyykkäkiimaa, siis!

A-sarjan iloinen yllätys on, että kaikki viime vuoden joukkueet jatkavat Suomen kovimman liigan kovimmalla tasolla myös tänä talvena. B-sarjasta ei noussut uusia haastajia isovelisarjaan, mutta joukkuemäärä taidettiin sielläkin saada kasvuun. Ripe tykkää; tässä teille Littipeukku :b.

Telegrammin huhumyllyistä on tihkunut kaikenlaista sensaatiomaista ja salaisten joukkuelistojen käsiinsä saamisen jälkeen Ripeltä roiskahti molemmilta puolin lahkeeseen. Rostereista löytyy todellisia OKL-legendoja, kaivattuja paluumuuttajia ja kesäkaudelta tuttuja kokoonpanomuutoksia. Analysaattori Ripen onneksi moni jengi jatkaa vielä aiemmasta tutuilla kokoon_panoilla. Voi veljet tästä se lähtee!

1. aitoa_menoa (AiM)

Mitä tehdä, kun liigan paras konabomberi murskaa kätensä jäällä (URPO, missä piikit!) ja kausi näyttää tuomitulta? Laitetaan Topatti avaamaan ja tuloksena historiallinen +7 peli! Liigan pisimmän junan aikoinaan rakentaneet koneen punaliivit lähtevät jahtaamaan toista mestaruuttaan täydellä rosterilla verenmaku suussaan viimekauden finaalitappion jäljiltä. Aloituskokoonpano Pommi-Petteri, Vaihe-Vainiopää, Tora-Atti ja Mrs. Eronen on paperilla niin kova, että se puksauttaa AiM_junan puoliväkisinkin Åke-taiston ennakkosuosikiksi.

Pelijärjestys lienee vielä hieman auki Topatin monsteribomberivuoden jälkeen, mutta lakaisuosastolta löytyy varmasti liikapainot syksyllä pudottanut Inkeri-Mamma. Yhden naisen ja yhden miehen voimalla viime kaudella kilkkilinjoja tyhjentänyt uudis-Teekkari lienee edelleenkin Liigan Paras Sweepperi (LPS, patent pending), ja tulostaso tuskin romahtaa, vaikka reenitunnit vähenevätkin tissipygmin läsnäolosta johtuen. Seuran kovin jätkä joutuu puntaroimaan omaa pelipaikkaansa, mutta talvella aina korkeaa tasoa ylläpitävä Topatti hoitanee ruutunsa moitteetta, oli statsilapussa heittopaikkana sitten nummer 1., 2. tai 3. Petteri ei liene vieläkään täysin 100% iskussa, mutta alikuntoisenakin hän kisaa uskottavasti Hka-pörssin voitosta. Viime vuonna isompaa vastuuta saanut Vainiopää puolestaan on Ripen silmissä kehittynyt junaraiteen pituisin askelin ja onkin Ripen mielestä kauden 2020-2021 pirteimpiä yllättäjiä. Vaihtopenkiltä löytyy puolestaan vanha kunno Lantto ja Suomen kolmea suurinta kyykkäliigaa samanaikaisesti pelaava Ilo-Iiro, joka kärkkynee kokoonpanopaikkaa viimeistään pleijareihin, jonne AiM varmasti tiensä löytää. Toivottasti Ippe ehtii pelata kaksi runkosarjapeliä AiMin riveissä ennen puokkareita upouuden Hokkissännön kurimuksen välttääkseen.

2. SuppoHauet (SuHa)

Oliko siitä nyt yhtään yllätystä, että SuHa löytyy etukäteisarvioiden kärkikahinoista. Sateenkaarikalat hankkivat viime vuonna kolmannen peräkkäisen OKL-mestaruustensa ja dynastia ei ole näyttänyt ruostumisen merkkejä. Rosteri on pääosin sama kuin aikaisempinakin vuosina. Uutena lisäyksenä rosteriin on lisätty joku mysteeriukko, josta Ripellä ei ole pierun vertaa kyykkä_dataa. Juokohan se edes? Huhu kyykkäkoppien pimeimmissä nurkissa on, että joukkueen yksi neljästä MVP:stä Hannu “Donni” Oksman olisi muuttanut Hevonpers.. Sodankylään, ja näinpä hän ei pääsisi ihan joka runkosarjapeliin tällä kaudella. Vaikka uusista vahvistuksista ei olisi edes Hannun kengännauhoja sitomaan, niin muu rosteri on sen verran tasokasta, että Ripe uskaltaa silti laittaa Suppoisat Hauet tämän listan piikkipaikan tuntumaan.

Kyykkäilonsa kesäkaudella kadottaneen ja Suomenmestaruuspokaalin pohjalta sen uudestaan esiin juoneen U-P Ylirannan tuloskunto on mysteeri. Huonosti hän tuskin tulee heittämään, mutta viimeaikoina on tuntunut, että muutaman vuoden takaisiin ysin heittokeskiarvotuloksiin ei välttämättä ole enää paluuta. SuHan pelijärjestys ei liene kiveen hakattu, sillä peräpaikkaa usein pitänyt Lämsä kunnostautui kesäkaudella ykköskorin riviheittäjänä. Tuoretta henkkarin SM-hopeamitalisti Mr. Erosta puolestaan voi pitää millä pelipaikalla tahansa ja hänet voi laskea niillä kaikilla liigan parhaimpiin pelaajiin. Rosterista löytyvät myös Emppu, joka ei viimevuonna pelannut yhtään erää ja tuore villi kortti Sakari, jonka pelitaito on Ripelle aivan yhtä iso mysteeri kuin selvä päivä helmikuussa. Tsuhnat vetivät Pikkujoulukyykässä kaikkia pataan pelien painuesssa pitkälle plussan puolelle, että sikäli SuHan liika aliarvioiminen ei ole välttämättä vedoista viisain.

3. Biisissä Sorsat ovat Dodoja (BSoD)

Do-do-do-do-do Dodosorsa, finaalipaikka katosi haukien myötä, vitun huuto se raikuu stadikan yössä…

BSoDin sympaattiset pojat eivät vieläkään löytäneet OKL-onneaan, vaikka haaviin tarttuikin toinen perättäinen LiigaCup-mestaruus, sekä OKLn pronssi. Mieltä ei varmasti lämmittänyt, kun tietoteekkareiden nemesis SuHa tiputti intialaisen ruuan ystävät jatkosta viiden pelin trillerissä. Ilmeisesti Garam Masala lopetti tappion myötä myös sponsoritulojen maksamisen, sillä tietotimojen uusi nimi löytyykin lastenlaulujen maailmasta, ei ole mustaa tyydytystä pyynnöstä tämä.

AiMin tapaan BSoD ei ole muuttanut rosteriian, ja Nemoa ei näkyne kentillä tänäkään vuonna (Vaimo vie kuulemma kaiken ajan). Pulu-kkisMasa jatkanee ykköspaikalla loistavan viime kauden jälkeen, ja hän tulee melko varmasti olemaan ykkösheittjien kärkikastia. Vahvan kesäkauden pelannut kilpailijaseuran Herran Puheenjohtaja aapens tuonee talvipuolellekin mestaruussarjan varmuuttaa paukutellessaan Matin perästä konaa kumoon. Peräpäästä löytyykin sitten isompia kysymysmerkkejä. Kolmospaikkaa miehittänyt, tuoreen Suomenmestarin, Warren käsi on huhujen mukaan jälleen rikki, mutta toisaalta niin se oli ennen SM-kisojakin. Mies on todistettavasti heittänyt mallikkaasti Pikkujoulukyykässä, joten ei kannata laskea Oululaista kyykkälegendaa vielä sairastuvan asiakkaaksi. Zen-Olli puolestaan tajusi viime vuonna, että kyykkä on paska laji (ja on tietysti aivan oikeassa) ja motivaatiopuutetta tuntuu pukkaavan. Vaan eiköhän mieli siitä parane, kun muistaa, että kentällä saa juoda tässä liigassa kaljaakin.

4. SIK Bastards (SB)

Voi pojat mitä helmiä täältä rosterista löytyykään. Tutun pohjan Sikin sinisille paskiaisille muodostaa viime vuoden takaa tutut Metsämansikka, Kili-Janne, Nurkka-Mjatti ja Jarbo, joista eteenkin viimeiseksi mainittu palasin kesäkaudella omalle tasolleen Oulun parhaiden pelaajien joukkoon. Mikäli Mjatti löytää varmuutensa ja Kiliponen osuu edes joka toisella heitollaan kyykkiin mestaruus voi odottaa yhden yliastumisen takana, köh köh.

Rosterista löytyy myös usean vuoden tauon jälkeen Koko Kansan Paavo! Hahtolan Pave tuo joukkueeseen kokemusta ja varmuutta ja paluumuuton tekevä sympaattinen isi-Ake vahvistaa lakaisuosastoa elastisella tyylillään. Ex-B-sarjajyrä Aura ja liigan parhaat halit omaava hellyyttävä Kaxi nähdään myös toivottavasti kentällä talven aikana. Tällä rosterilla pystyy  joka tapauksessa haastamaan muut kärkitiimit taistoon kirkkaimmista mitaleista, ja jos ei mitskuja satele, niin tällä rosterilla onnistuu myös riidanhaasto seuran Telegrammissa.

5. Kakkossaajat (HalV2)

Kesällä pronssimitalit BSoDille hävinneet KakkaisatOssaajat palaavat jälleen YTY:n johdolla jahtaamaan toista mestaruuttaan. AiMin ja BSoDin tapaan Hal-9000:n kiinalaisvalmisteinen pikusserkku ei tehnyt viime kauteen hurjia rosterimuutoksia, vaan Lonnakko-YTY-Himish-Häccinen pohjan päälle on kasattu pari painavakätistä Kyrppälegendaa Leinonen ja Ojala. Viime vuonna eteenkin Pommi-Mikko näytti, että hän sopi pappojen pelikirjaan kuin kärpänen kakkaan. KaaponSaajien matka päättyi viime pleijareissa tylyyn 3-0 tappioon punajunalle, elikkä nälkää ainakin pitäisi löytyä uuteen talveen. Todella kovan kesäkauden pelannut captain YTY lähtee hyvältä (mutta ei terveeltä) pohjalta MVP-jahtiin mitalinkiilto silmissään.

Alkupään tulipatteristo Ojala-Lonnakko hoitavat mitä luultavammin tonttinsa tyylillä ja YTY hoitaa kaiken muun mitä rivistä jäljelle jää suorastaan epäreiluilla linjapoistoillaan. Nelospaikalta löytyykin hieman varianssia, kun sekä Himish ja kentän iloisin mies Häggiisen Micco heittävät vuoronperään puikkovaiheella ohi lakaisulinjoista. Sillon kun sweepperit sattuvat osumaankin irtokyykkiin alkaa tulostasoa varmasti lähestyä plussakelejä. Jos YTY saa houkuteltua rosterinsa yöreeneihin kanssaan on välieräpaikka tiukasti tähtäimessä ja aina yllättävä 2oss pystyy haastamaan minkä tahansa joukkueen liigasta.

6. Puppelikukkeli Tööt Tööt (PööT)

Perinteiseen tapaan kuudennelta sijalta välieräpaikkaa haistelee myös Ropsukan johtama puppelilauma. Make OAMK(ry) Great Again huutaa mennyt ja tuleva seuran Puheenjohtaja tuodessaan kentälle, aivan oikein, prikulleen saman rosterin kuin viime kaudellakin. Viime vuonna avauskierroksella AiMin jalkoihin jääny Kukkelipoppoo lähtee uuteen kauteen edelleenkin kapteeninsa kannattelemana. Nuoriso-osasto on nostanut tasoansa tasaisen varmasti, mutta tähän mennessä prospektit eivät ole pystyneet pitämään joukkueen tulostasoa korkealla, jos Ropsulle sattuu huono peli.

Tööt sanookin konan oikea reuna, johon Ropsu tykittää, ja Tööt sanoo myös konan vasen reuna Jenny täsmäpommittaessa määrämittaista villasukkapommillaan. Jos perärosteri haravoi keskustaa edes välttävästi, on tulos -10 ympärillä. Nenonen ja Furst ovat saaneet pidettyä haukiprosenttinsa viime kaudella matalalla, ja kehityskaari on positiivinen, mutta akselin Asmundi-Mustaniemi pitää löytää tiensä reenikentille ahkerasti tänä talvena, jos Pöötti haluaa kolkutella runkosarjan TOP-5 ovia. Pleijaripaikka on toki tällä kokoonpanolla lähes varma, ja hyvänä päivänä PööTit pystyvät hyvinkin yllättämään korkeammalle sijoitetut kanssaharrastajansa pleijareissa. PööTistä on tullut eräänlainen ikuinen musta hevonen, mutta hiljakseen paikkansa A-sarjan yläportailla vakiinnuttava tiimi potkaisee ikävästi munuaisille, jos sille kääntää selkänsä.

7. Valli pullottaa Kurkunlahkeessa (KuVa)

Joko nyt KuVan vuosi? Joko? Huutelut ovat hieman vähentyneet, mutta eivät suinkaan lakanneet. KulliVahan profeetat muistuttavat KuVan tulevan (khih) yhä uudestaan ja uudestaan. Kesän jäljiltä rosteriin on muiluttanut itsensä tuore vasenkätinen Suomenmestari, ja tämä kohurekry saakin Ripen nostamaan KaluVallut reilusti pleijarirajan paremmalle puolelle. Viimevuonna KullitetutVallimullit yllättivät kaikki voittamalla runkosarjassa AiMin, mutta sitten KuValaiset töpeksivät molemmat kriittiset pudotuspeliviivaottelunsa Tengylle ja KuhaB:lle. Tuloksena kirvelevä matka Alkoon ilman pleijaripaikkaa. Tänä vuonna tilanne tulee olemaan toisin. Kesälläkin kyykkää harjotelleet KulliVarkaat parantavat tulosvarmuuttaan merkittävästi, veikka Ripe.

Bomberitrio Aro-Honkamäki-Nerg ei häviä paperilla ainakaan kovin monelle konakombolle, jos nyt kukaan mainituista ei ole tunnettu heittotarkuudestaan. Kona siis lähtee, mutta mitenkäs lakaisupuoli? OAMK.in oma sekretääri Nuutipukki on osoittanut olevansa laatulakaisija ja hän nysvännee ripulikenttää puhtaaksi hyvällä rutiinilla. Kolmospaikalta löytyykin sitten tiimin isoin kysymysmerkki, sillä Jopen karttu on ollut viime talvina kyykkien kohdalla pelottavan usein pitkittäin. Vastaus saattaakin löytyä lajilegenda Koverosta, mutta Ripe odottaa mielenkiinnolla laitetaanko kovat ostopelaajat kentälle joukkueen perustajajyrien tieltä.

8. The No Good Yellows (TheNGY)

Tiukalle menee! Viimeisen pleijaripaikan taisto on todella tiukka. Ripe antaa kuitenkin pienen edun viime kaudella A-sarjaan paluun tehneelle Tengylle. Viimevuonna meno tykkäsi puolivälierissä Kakkossaajiin, mutta uutta jatkopaikkaa ollaan hakemassa kovasti. Anrin ja Viljamin on nähty kesällä harjoittelevan (hyi) ja eteenkin Viljamin peli näyttäisi ottaneen isoja harppauksia eteenpäin. Lisäksi Ripen punaiset silmät bongasivat “TalvellaOisOlluHyvä” Jamsterin rosterista. Vaikka pikkulinnut laulavatkin, että Itään muuttaneelta ex-kapteenilta ei kannata odottaa montaa runkosarjailmestymistä, näin parrakasta ja monivuotista OKLA-kokemusta omaavaa miestä ei voi silti täysin sivuuttaakkaan ennakoissa.

Viime vuoden tapaan joukkueen tukirankana toimii kokenut Mäenpää, joka yllätti kaikki varmoilla otteillaan. Anri ja Viljami tyhjentävät alkupäästä kenttää yhteisvoimin ja eteenkin runkosarjan osalta joukkueen haukiprosentit ovat pysyneet varsin alhaalla. Täälläkin suurimmat kysymysmerkit osoittavat kolmospaikan suuntaan. Kovasti kesällä kehittynyt Eskelinen heitti viime kaudella miltei puolet joukkueen hauista ja varapelaajien varaan ei kannata liian paljoa toivoa laskea. Tenkyllä on kuitenkin liikkeellä liigan tasaisin joukkue ilman aivan selviä tähtipelaajia ja Ripe odottaa pleijaripaikka trillerimäisten käänteiden jälkeen.

9. Kuha ulkoistaa haukien ammuskelut B-sarjaan (KUHAB)

Jonkun piti jäädä pleijariviivat väärälle puolen. Tänä vuonna Ripe olettaa sen olevan edelleen yhtä ovelasti nimetty KuhaB. Ulkoistaminen ei koskaan onnistu ihan niin hyvin, kun sen toivoo, ja Ripe odottaakin hyvää kalasaalista myös A-sarjan puolella (Vaikka B-sarjan KuhaA niistä leijonanosan nimiinsä ottaakin). Viime kaudella Kuhan uintimatka tyssäsi Suureen Suppohaukeen, joka ahmaisi kalan kokonaisena 3-0 murskajaisissa. Kun muut joukkueet ovat harjoitelleet kesällä, Kuhan sukupuolioletettuja poikia ei ole nähty hiekkakentillä. Rosteri tällä juniorijoukkueella on pysynyt samana edellisten vuosien mukaan ja kyykkätaitoakin rosterista löytyy, joskin tällä talvikaudella kuha-Bee jääneekin enemmän harjoittelevien joukkueiden jalkoihin.

Moni pelaajista taantui hieman toissakaudella otetuista edistysaskelista. Körkkö alkoi näyttämään taas tavalliselta kuolevaiselta ja Jauhais-Hellberg kombinaatio ei ottanut Ripen olettamia kehitysaskelia eteenpäin. Taru kunnoistautui kuitenkin kesällä pelaamaan HKL:ää, ja olettaakin kehitystä heiton saralla tapahtuneen. Vaikka Ripe olettaakin pleijaripaikan valuvan Kuhan evistä tänävuonna, mikään ei ole kiveen hakattu. Bottom-3 on tänäkin vuonna äärimmäisen tasainen ja kahdesta viimeisestä pleijaripaikasta käydäänkin kaljanmakuinen taisto. Onneksi kaksinkertainen runkosarja ei murskaa pleijariunelmia yhteen huonoon peliin.

Tekniikan akateemiset TEK