Kyykkäkenttäkatsauksen kirjeenvaihtajaspesiaali osa 1 – Kuusikkopuisto


Kuusikkopuiston kenttä

Kuusikkopuisto

Kovuus: 2 karttua

Tasaisuus: 4 karttua

Pinnoite: 4 karttua

Nopeus: 2 karttua

Puitteet: 3 karttua

Päiväys: 24.6.2019

Nimi: Kuusikkopuisto

Sijainti: Ruovedenkatu 12, Hervanta, Tampere

Sääolosuhteet: Aurinkoinen ja tyynehkö 20 asteen keli.

Kirjoittaja: Miika Sorvali

Kuusikkopuisto on erinomainen tavoitteellisen kyykkääjän harjoituskenttä, jossa ei kannata liikaa tuijottaa pelattuja tuloksia. Kokoa olisi riittävästi suurempienkin kisojen järjestämiseen, mutta haastavuutensa takia hiljaisemmalla heitolla varustettu pelaaja saattaa jo muutaman päädyn jälkeen tuntea voimakasta halua pilkkoa kapulat saunanpesään. Kentällä on joitakin vuosia sitten pelattu Pirkanmaan piirin kilpailu, mutta silloin kenttä oli melko erilainen. Noin vuosi pari sitten suoritettu hiekkojen täydellinen vaihto muutti Kuusikkopuiston profiilia huomattavasti. Testihenkkarissa tuli pehmeälle kentälle ihan kohtuullinen +22(+10), mutta välillä pehmeys näkyy heitellessä tuloksissa voimakkaastikin.

Kovuus: 2 karttua

Kuusikkopuisto edustaa ehdottomasti kyykkäkenttien pehmeämpää osastoa. Äkkiseltään ei kovin montaa haastavampaa kenttää mieleen tule, ja nämäkin ovat olleet pääosin kisakäytössä hyvin pian uusien hiekkojen vaihtamisen jälkeen. Jokaisella on varmasti oma sanansa sanottavana kentän kovuudesta, mutta henkilökohtaisesti pidän joustavaa alustaa melko ideaalisena harjoituskäyttöön. Tosin pompulla heittävien kannattanee vaihtaa heittonsa suoraan riviin tai siirtyä toiselle kentälle mielenterveytensä säilyttämiseksi. Kenttä näyttää heiton tason erittäin nopeasti tuloksen muodossa. Tämä ei anna pelaajan tuudittautua luulemaan aina hyvän tuloksen tuottanutta heittoa hyväksi ja pakottaa keskittymään heittoihin veren maku suussa.

Tasaisuus: 4 karttua

Kaupungin ahkeran, yleensä viikottaisen lanaamisen ansiosta kentän tasaisuus on useimmiten erinomainen. Tähän vaikuttaa paikoitellen Kuusikkopuiston suhteellisen korkea käyttöaste, mutta suuresta koosta johtuen kentältä löytyy melkein aina jopa koskemattomia alueita. Siloinen pinta on kuitenkin vain hetkittäinen ominaisuus, sillä kentän materiaalin ansiosta täydellinen treenikokemus vaatii ajoittaista omatoimista lanailua ja tasoittelua.

Pinnoite: 4 karttua

Kuten kovuudesta, myös pinnoitteesta voi olla montaa mieltä, mutta mitä pehmeisiin kenttiin tulee, on Kuusikkopuiston hiekkamateriaali varsin loistava. Vielä parisen vuotta sitten pintaa peittänyt karkea sora vaihdettiin useamman sentin paksuiseen ja hyvin homogeeniseen sekoitukseen hienoa kivimursketta ja tomua. Tämä takaa sen, että riviheitot tulisi mieluiten heittää kovaa ja perille. Lakaisuheitonkin pitää olla voimakas, ja se pitää saada hyvään asentoon maahan, sillä kärki- tai kahvaosuma imaisee tehokkaasti kierrosta pois mailasta. Vaikka heitot yleensä jättävätkin maahan kuoppia, paksu irtotavaramatto on helppo tasoittaa ennalleen, koska kentän pohja ei tule vastaan käytännössä koskaan. Joillain pehmeillä kentillä ongelmaksi muodostuu ponnistavan jalan pettäminen hiekan alta, mutta Kuusikkopuistossa en ole suuria vaikeuksia tässä muodossa kokenut, sillä mursketomusekoitus on suhteellisen raskasta. Yksi tekijä, joka mielestäni parantaa Kuusikkopuistoa harjoituskenttänä huomattavasti, on merkittävästi hitaampi karttujen kuluminen muihin Hervannan kenttiin verrattuna. Tämä korostuu erityisesti, jos treenimäärät nousevat suuriksi.

Nopeus: 2 karttua

Kentän nopeus lienee pääosin tullut selville pehmeyden ja pinnoitteen setvimisen myötä. Kuusikkopuisto on selvästi hitaimmasta päästä kenttiä, eikä siinä mielessä ole ehkä parhaiten soveltuva aloittelijoille. A-sarjan tuloksia paukuttelevat pelaajat kuitenkin hyötyvät suuresti harjoittelemalla myös nihkeämmillä kentillä.

Puitteet: 3 karttua

Kenttä on kahdelta sivulta aidattu, kävelyteiden ja autotien rajaama alue. Toisen laidan aidan takana on pieni hiekkakenttä, jossa on selvästi kovempi ja nopeampi kenttä, mikä tarjoaa mukavan vaihtoehdon. Pikkukenttä on myös useimmiten vapaana, mutta Tampereen järjestelmän mukaan pääkenttä on varattu pesäpalloilijoille maanantaista torstaihin klo 17-21. Tämä ei kuitenkaan vastaa täysin todellisuutta, vaan tyhjän kentän saattaa löytää myös kyseisellä aikavälillä. Kisoja varten kentän ympäriltä ei löydy kovin montaa parkkipaikkaa, vaan autoja pitää ruveta läiskimään tien reunoille, joissa on normaalisti valitettavan korkea täyttöaste. Missään päin Hervantaa palveluiden saatavuudesta ei voi suuresti valittaa, mutta Kuusikkopuisto löytyy hieman etäämmältä varsinaisesta liikekeskuksesta. Tämä tarkoittaa, että lähimpään kebabkioskiin ja kauppaan joutuu kävelemään n. 600-700 m, ja lähin paikalliskuppila tarjoaa suomalaista bulkkilageria ja kossupaukkuja muutaman sadan metrin päässä.

Kokonaisuudessaan pidän Kuusikkopuistoa loistavana harjoituskenttänä erityisesti pelaajille, jotka haluavat hioa jo valmiiksi hyvää heittoaan uusiin sfääreihin. Kyseessä saattaisi hyvin olla tämän vuoden henkkari-SM-kenttä, jos tien toisella puolella oleva koulu olisi tarjonnut WC-tilansa käyttöön. Saattaa kuitenkin olla onni, että kisakenttä löytyy toisaalta, koska veteraanisarjassa suurin osa luultavasti keskittyisi kyykkien siirtelyyn kentän rajojen sisällä.

Kirjoittaja on tamperelainen kyykkäaktiivi, mestaruussarjalainen ja minishortsifanaatikko.

Tekniikan akateemiset TEK