Kausi starttaa Ripen A-sarjan syväanalyysilla


Ripe kyykkäkopilta moi! Oulun kyykkäliiga käynnistyy vihdoin vähälumisen syystalven jälkeen ja millä tavalla! A-sarjassa ennätykselliset 15 joukkuetta ja B-sarjassakin vain historialliset 26 kappaletta. Koska tämä ei oululaiselle kyykälle luonnollisestikaan riitä, on A-sarjaan lähtenyt kaksi 100% naistiimiä pistämään miesvaltaista sarjatasoa järjestykseen. Lue kyykkäkiimaa tihkuva ennakko joukkueiden välisistä voimasuhteista!

Blagitarius Blagiators (BlaBla)
Juuso Räsänen (c), Jyrki Puttonen (a), Vesa-Ville Piiroinen, Heidi Oja, Riku Hietaniemi, Atte Aunola

“BlaBla voittaa kaiken” inisivät jotkut agitaattorintapaiset viime kauden alussa ja niinpä melkein kävikin. Vuosien aikana kerätty taitotaso ei romahtane tälläkään kaudella, vaikka tiimi väittääkin menettäneensä suurimman treenaushimonsa. Uskokoot ken tahtoo, Ripe lupaa pistää itseltään koniakin pannaan vuodeksi mikäli tämä multippelimestari ei löydy runkosarjan top3:sta ja sitä myötä mitalipeleistä. Isoimmat riskitekijät liittynevätkin nelospaikan sweepperin jatkuvaan ja liialliseen aerobiseen treenaukseen, mikä voi syöstä koko tiimin terveysurheilun pyörteisiin. Kyykkää urheilullisten aspektien vuoksi fanittavat pitänevät peukkuja että näin ei käy, sillä mikäli Blagin taso romahtaa liigan muiden tiimien tasolle, tippuu A-sarjan OKA välittömästi parilla yksiköllä ja, kuten tunnettua, statsit ovat kaikki kaikessa.

Droit-A (Da)
Pekka Aho (c), Onni Komulainen (a), Miikka Saukko, Antti Karjalainen, Jaakko Sakaranaho, Erno Klemetti, Ville Brunou

Jo vuosia sitten Droitin ylle langetettu kirous pitää tätä jallumarinoitua tiimiä rautaisessa otteessaan. Vaikka rosteri on täynnä veteraaneja ei vapautusta ole näköpiirissä, vaikka tiimin nimi onkin ovelasti muutettu. (Nimen takana lieneekin jonkinlainen valtataistelu perinneseuran kabinetissa, sillä nuoremman ikäpolven tiimi ‘Droit’ on ilmoittautunut lupsakasti B-sarjaan.) Vanhan polven kokemuksella varustetulla Droittaalla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet pelastaa kasvonsa parin viime kauden häpeällisten suoritusten jäljiltä. Paljon riippuu siitä kuinka ison prosentin ajastaan tiimin kapteeni Aho vaivautuu viettämään ei-ilmeisesti-kovin-rakkaassa kotimaassaan. Ikisuosikki Saho löytyy myöskin pelaajalistasta ja Ripe toivookin yhä näkevänsä tämän männävuosien tunnelmanluojan kentällä mahdollisimman usein. Nyt kun vielä ratkaisija-Santtu saataisiin tiimin riveihin, niin nostalgian määrä olisi rajaton.

Hanpit (Han)
Janne Tuovinen (c), Vesa Hepa-aho (a), Simo Hosio, Jouni Kovasin, Lassi Kojola, Matti Eteläperä, Teppo Malinen, Olli Huoviala

Hyvät naiset ja herrat. Istukaahan tuolille, nyt jyrähtää: BlaBla on syrjäytetty ja Hanpit on tämän kauden mestarisuosikki. Nimilista on kovaakin kovempi, eikä vähiten uusimman tulokkaan ansiosta. Tämän kauden koittaessa tapahtui nimittäin (nämligen) se, mitä lukuisat STH-fanit olivat jo vuosia pelänneet: Oksu-Poksu Huoviala siirtyi rakkaan vihollisen riveihin. Oh noes! Kun rivistössä on jo entuudestaan sellaisia jyriä kuin Tuovinen, Kovasin ja Eteläperä, on menestys taattu. Ainoa miinus tulee fanien suursuosikin Juneksen siirtymisestä Poriin ja PacPappojen riveihin. Suuri kysymysmerkki onkin se, että kenelles nyt annetaan kunnia avata kausi? Ripe äänestää Hernistä.

HarakkAaah (HarAah)
Meeri Sarajärvi (c), Terhi Talvitie (a), Tiina Seebeck, Milla Heikkilä, Laura Kemppainen, Pia Olli, Riikka Kilpeläinen

Rääks! Määks! Volyymitaso A-sarjassa pompahti jo pelkästään tämän tiimin kapteeniston ansiosta sen pari desibeliä. Ei välttämättä täysin huono juttu ollenkaan, vanhojen aikojen kevyttä kenttävittuilua onkin ollut A-sarjan pelien osalta vähän ikävä. Tiimi ei välttämättä hurmaa taidoillaan, mutta samaahan sanottiin viime vuonna Jarrupartiosta joten hittojakos näistä tietää. Runkosarjasijoituksen voinee kuitenkin veikata varman päälle eli osumaan sinne pudotuspelien ulkopuolelle. Varma vinkki vastustajille: Pari karskia kaljua palomiestä kentän laidalla riittänee laittamaan Harakoilta pasmat täysin sekaisin.

Jarrupartio (JarPa)
Samuli Komulainen (c), Tapani Hasa (a), Miikka Krogerus, Herkko Kylli, Kari Vuokila, Ukko-Pekka Yliranta, Tuomas Heikka, Heikki Hirvasniemi

Viime kauden komeetta tulee uuteen kauteen hopeankiilto silmissään. Nimilista onkin vahvistunut yhdellä gloryhuntterilla mallia Krogensteinberger ja parilla muulla innokkalla, joiden olisi paikattava se tyhjiö, joka jää kun varakapteeni Hasa paskottaa itsensä ennenkuin kausi ehtii edes alkaa. Mikäli taikuri Vuokila vain on oikeaan aikaan oikeana päivänä kentällä, on viime vuoden menestys täysin toistettavissa. Kauden tavoite lienee siis selvä: Ei enempää eikä taatusti vähempää kuin kakkossija niin runkosarjassa kuin pleijareissakin. Yksi pyyntö toki olisi: Vaihtakaa pleijareissa ne peliasut johonkin joka ei edistä haluani vetää pullollinen jallua ykkösellä. Rajansa sitä Ripenkin maksalla.

Jarrutytöt (JRYÖ)
Elisa Puikko (c), Tiina Rantala (a), Johanna Lahdenperä, Jenny Tyni, Veera Kemppainen

What has been seen, cannot be unseen, sanovat intternetissä. Tämä pätee hyvinkin vahvasti liigagaalassa nähtyyn veret pysäyttävään tapahtumasarjaan, kun Hanppien Kovasin nykäisi ylleen Jarrutyttöjen pinkin paidan. Yritetty on mutta mitkään promillet eivät tuota muistoa muistilohkostani pyyhi. Ihme ja kumma Kovasin ei kuitenkaan Jarrutyttöjen rivistöstä tällä kaudella löydy, vaan historialliseen A-sarjakauteen lähdetään viime kaudella menestystä niittäneellä kokoonpanolla. Tiukka peluutus on tiimin valtti tänäkin vuonna ja lukuisat treenitunnit vienevät JRYÖn pleijariviivan paremmalle puolelle. Mikäs sen kivempaa kuin opettaa miesvaltaisen A-sarjan konkaritiimeille vähän nöyryyttä.

Kakkossaajat (AH)
Jukka Määttä (c), Matti Lonnakko (a), Mikko Vahtiala, Mikko Häkkinen

Tässäpä tiimi, joka lähenee asymptoottisesti nollaa jäsentä. No, käytännössä neljällä pelaajalla sitä viime kaudellakin huideltiin runkosarjan nelosiksi kaikkien, varmaan myös tiimin omaksi yllätykseksi. Nyt kun kyykkäpoika Lonnakkokin on saanut pelitatsinsa, vaikkei välttämättä -huumorinsa, paremmalle tolalle, on Kakkoseensaajilla realistisia menestymismahdollisuuksia. Viimeisenä kantona kaskessa on ON/OFF-moodin sijaan ON/ON-moodilla heittävä McHäkkinen. Se nyt vaan on niin että nelospaikalta pitää heittää muutenkin kuin täysiä ja 1s keskittymiseltä ja niin kauan kuin tätä ei sisäistetä, ei neljän kärkeen ole tällä kaudella asiaa. Sympatiat ovat puolellasi, YTY.

aitoa_menoa (A_i_M)
Markus Toratti (c), Jani Keränen (a), Toni Tuikkanen, Timo Vasenius, Petteri Törmänen, Iiro Pulska, Ville Kotisaari, Hannu Rantala

Pari vuotta B-sarjassa kokemusta kerännyt joukkue liittyy vihdoin isojen poikien (ja tyttöjen) karkeloihin. Näitä Koneen poikia on Ripen piireissä odoteltu ylempään sarjaan jo tovi. Mikäli kesäiset treenit Norssilla ovat tuottaneet tulosta, parantaa AiM viime kauden tulostasoaan ja omaa siten hyvät mahdollisuudet painia lähes pleijariviivan tuntumassa.

KombostiKobla (KK)
Ville Kiviniemi (c), Hannu Oksman (a), Arto Saukko, Antti Mehtomaa, Aleksi Pöyhtäri

Viime keväällä hämärissä ja viinanhuuruisissa olosuhteissa allekirjoitettu ryöstökalastussopimus vei Kombostilta Krogensteinbergerin. OAMKin oma Kaurismäki Kiviniemi ei kuitenkaan jäänyt itkemään porstuaalle tupakka suussa vaan rekrytoi saappaita täyttämään ensikertalaisen A.Pöyhtärin. Paperilla ottelukeskiarvo romahti tämän myötä noin 10p, mutta Ripe tietää paremmin. Tulokas on nimittäin läheistä sukua BlaBlassa sen ensimmäisenä mestaruusvuotena pelanneelle Pöyhtärille, joten suonissa virtaa kyykkäjumalten nektari. Tästä pro tipsistä huolimatta Kombostilla on kova ja kivinen tie tarvottavana pleijariviivan paremmalle puolelle.

Kyrppä-69 (K69)
Jussi Leinonen (c), Heikki Kurtti (a), Tuure Karppimaa, Henrik Saarnio, Tommi Yliniemi, Pekka Rossi, Aapo Kauppinen

Viime kauden B-finaalitappio Jarrutytöille taisi käydä K-69:lle koville ja päätös nousta vihdoin A-sarjaan oli helppo. Eipä tarvitse enää tytöille hävitä, eiku. Kapteeni Leinosen myllykkäillä pommeilla B-sarjaa lähes dominoinut K-69 on löytänyt A-sarjaa varten todellisen kultakimpaleen. Tuure “Blagin tappaja” Karppimaa tulee huhujen mukaan vieläkin kummittelemaan hallitsevien A-sarjamestarien uniin 08-09 välieräheitollaan, joten psykologinen yliote taannee 2p ainakin Blageista. Muuten pisteet tulevat olemaan tiukassa ja Ripe on positiivisesti yllättynyt mikäli K-69 yltää pleijareihin tulokaskaudellaan.

Mc Hanpit PacPappa Brothers (HanPB)
Vili Seppänen (c), Jani Haikala (a), Antti Arffman, Lasse Määttä, Mikko Kaski, Sami Sikkilä, Jouni Sillanpää, Ville Junttila

Viime kauden Hanppifuusion jälkeen PacPapat ovat saaneet rosteriinsa lisää leveyttä, nimittäin suuri ja mahtava Junes Attila siirtyi lähes puskista jäähyttelytiimiin. Nykyinen Porin etäiskä ei fyysisen välimatkansa vuoksi kykene hoitamaan tonttiaan täysipäiväisesti eli heittämään Hanppien kauden ensimmäistä heittoa, joten siirtyminen PacPappoihin on luonnollinen. Joukkueessa on järkyttävä määrä kokemusta, joten jos vain motivaatio ja pelaajat saadaan kentälle samaan aikaan niin vähintään 8 parhaan joukossa ollaan.

Ossaajat (oss)
Janne Mahosenaho (c), Teemu Leskinen (a), Tuomas Mustonen, Jaakko Rajakallio, Pasi Pyyppönen, Janne Kananen, Pekka Lonnakko

Joka kerta kun Ripe brenkutellessaan kuulee nimen Ossaajat tulee refleksinä karjaisu “Heitä vittu sitä konaa!”. Jotain ovat pojat siis vuosien saatossa Oulun kyykälle antaneet huippuunsa hioutuneen joukkuehengen muodossa. Hyvänä päivänä nämä sankarit heittävät alle 10 pelejä, mutta varianssin toisen pää huitelee sitten raviopäivänä sielä 40 pinnassa. Mikäli keulaosasto Rajakallion ja Pyyppösen pommit ovat kunnossa ja peräpään takuumies Skene Mustosen luottotennarit eivät lipsu niin Ossaajat yltävät pleijareihin.

Pso-Ass (Pso-Ass)
Maija Ohtonen (c), Konsta Karioja (a), Jarmo Jaara, Johanna Päkkilä, Lauri Haapakangas, Eliska Nyrönen, Elina Juola

Kas tässä on meillä on ammoisista ajoista asti kyykkää pelannut joukkue, joka ei ole lähtenyt nykyaikaiseen herrasmieskyykkään vaan muistaa vaalia myös vanhoja kenttävittuilun perinteitä. Kun soppaan lisätään vielä keskimäärin 90db melutaso, on vastustajalla Peltoreissa pitelemistä. Koska tälle kaudelle A-sarjaan on noussut myös toinen erittäin kovaääninen joukkue, tarjoilee Ripe must hear -vinkkinä ottelun Pso-Ass – HarakkAaah. Kannattaa ottaa oma desibelimittari mukaan, sillä yliopistolta voi saada korvauksia veret seisauttavasta melusta. Tämä kakofonia tuodaan sympaattisesti myös pleijareihin, tosin katsomon puolella.

SIK Bastards (SB)
Joonas Leskinen (c), Jarno Seppänen (a), Juho Suomela, Antero Lehto, Petteri Aitta, Juho Lehtelä, Tero Marin

Viime kauden hiuksenhienon välierätappion Jarrupartiolle kärsinyt SB lähtee tähän kauteen upouudella salaisuusrekry Marinilla. Edes Ripellä ei ole tästä kaverista mitään tietoja, mutta eipä ollut eräästä J. Leskisestäkään kun mies taannoin tuli ensimmäisellä kaudella ja myllytti kaikki pinoon. Kannattaa siis olla tarkkana millainen kohubomberi tästä tulokkaasta on leivottu jalluisilla harjoitusleireillä. Paljon lepää tälläkin kaudella Leskisen ja Soppasen harteilla, mutta mikäli kaksi muutakin pelaajaa rosterista löytävät heittovireen, voivat pojat alkaa koskettelemaan finaalipaikkaa lopputalvesta.

STH (STH)
Juha Tiensyrjä (c), Jouni Knuutinen (a), Katja Knuutinen, Jukka Ohtonen, Lasse Salmijärvi

Joukkue ui syksyn kriisipitoisesta rekrysandaalista kuiville märkänä ja nuoli polvessa. Olli “oksupoksu” Huovialan lähes yllättävä siirtyminen Hanppeihin teki ison loven rosteriin, mutta harva uskoi STH:n saavan rivinsä kokoon määräaikaan mennessä. Puskista löytyi kuitenkin jättimäinen Salmijärvi, jonka varrella jopa YTYn pommit kalpenevat. Lisäksi kohurekry bongattiin useampaan otteeseen sunnuntaikyykässä treenaamassa tai ainakin tällaisia flashbackeja Ripelle on jäänyt Norssin pussikaljapäivistä. STH ei ole enää entisaikojensa loistossa, mutta selvittänee tiensä kuitenkin puolivälieriin häviämään Hanpeille.

Tekniikan akateemiset TEK